Where lifestyle meets finance
Katrien
Werk | Carrière | Techiek

Werken in de IT: anders dan ik dacht!

Katrien van Beurden (36) werkt als IT-manager, een tak van sport die mij nooit zo aansprak. Maar wie denkt dat Katrien alleen maar achter de computer verstopt zit, heeft het mis. Ik kwam er in dit interview namelijk achter dat mijn vooroordelen over de IT-branche toch niet helemaal klopten. Sterker nog, het klinkt juist hartstikke leuk (het salaris ook!). 

Voordat ik allerlei vragen op je afvuur over werken in de IT, wil je iets over jezelf vertellen?

Natuurlijk! Ik ben 36 jaar, getrouwd, twee kinderen en woon met mijn man in onze boerderij in Haaren, Noord-Brabant. Ik heb gestudeerd aan de TU in Eindhoven en ben nu bezig met mijn Executive Master Information Management, die ik volgende week afrond.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als IT-manager bij Stichting Prisma. Een stichting die zich richt op participatie, ontspanning en ontwikkeling voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Al jaren houd ik mij bezig met allerlei rollen waar projectmanagement en IT samenkomen.

Je hebt de TU in Eindhoven gedaan: hoe kwam je daar zo op? 

 Techniek zit een beetje in mijn genen. Ik kom uit een technisch handige familie.  Al werd ik als klein meisje op school niet echt gemotiveerd om iets met techniek te doen. Uiteindelijk ben ik na de middelbare school naar de Universiteit van Tilburg gegaan om bedrijfskunde te studeren. Maar het ging veel over economie en dat vond ik gewoon niet leuk genoeg. Ik ben toen met verschillende mensen in mijn omgeving gaan praten en die vroegen allemaal: is techniek niets voor jou? Misschien wel, dacht ik. Ik heb toen op de TU Eindhoven een 8-weekse zomercursus Natuurkunde gevolgd. Na het behalen van het staats-schoolexamen , mocht ik daar studeren. En dat lukte! Op de TU Eindhoven voelde ik me heel erg op mijn plek.

Onbewust weet je waarschijnlijk al meer van techniek dan je denkt.

Wat zijn de meest voorkomende vooroordelen over vrouwen in de techniek? 

1: Een baan in de techniek is altijd moeilijk. 

Dat valt best mee, als je het mij vraagt. Het is goed te leren, net als ieder ander vak. Daarnaast is techniek dichterbij dan je denkt. Zo heb je in het dagelijks leven vaak al veel met techniek te maken. Onbewust weet je waarschijnlijk al meer van techniek dan je denkt.

2: Je zit vooral achter de computer. 

Dat is dus niet zo. Ik zeg altijd dat IT uit 5 ingrediënten bestaat: mensen, processen, data, software en hardware. Mijn werk is om hier de juiste cocktail van te maken. Maar ik ben dus echt veel met mensen en processen bezig. Daarbij is IT echt een containerbegrip, je hebt zoveel verschillende functies daarin. 

3: Het is een mannenwereld.

 Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Ik werk in de zorgsector en ik werk daar met veel vrouwen. Maar in het verleden heb ik ook vaak met mannen gewerkt. Tijdens mijn studie was ik ook vaak een van de weinige vrouwen. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik dat nooit als vervelend heb ervaren. Tegelijkertijd lijkt het wel alsof er niet echt meer sprake is van een typische mannen- of vrouwenwereld binnen de techniek. In de informatie technologie is men al gewend om met verschillende mensen te werken, omdat je allerlei soorten mensen nodig hebt om tot goede innovatieve oplossingen te komen.

Het uurtarief van een IT-specialist komt al snel boven de 100 euro.

Valt er wat te verdienen in de technische branche? 

Jazeker! Onwijs! Ik adviseer iedereen om dat stuk ook mee te nemen in de overweging om die kant op te gaan, want het is toch belangrijk. En de techniek kan echt meer mensen gebruiken, zeker ook in de IT: daar ligt mijns inziens de toekomst én veel mogelijkheden qua werk en ontwikkeling. Het uurtarief van een IT-specialist komt al snel boven de 100 euro. 

Is omscholing (een opleiding) altijd nodig? 

Ja en nee. Als ik kijk naar mensen in mijn team, is het merendeel niet in IT geschoold, maar is vanuit de zorg hier ingestapt. Je hebt dan wel opleidingen nodig om kennis te vergaren, maar dat wordt vaak vanuit het eigen bedrijf aangeboden.

Als dat niet kan binnen het bedrijf waar jij nu werkt, zou je vrij eenvoudig een aantal cursussen kunnen doen om jezelf wat wijzer te maken en te zien of het vakgebied bij je past om verder in door te leren. Er wordt veel aangeboden, denk bijvoorbeeld aan een scrum-training (een software ontwikkelingsmethode) van twee dagen. –

Stel, je bent getriggerd om eens na te denken over en baan in de IT. Waar begin je dan? 

Duik allereerst eens het internet op. Er is veel over te lezen. Werk je nu bij een bedrijf? Neem dan eens een kijkje op de technische afdeling. Ga ook na wat je nu al weet over techniek. Want veel technologie is stiekem al een beetje standaard aan het worden en verweven in het dagelijks leven: denk maar eens aan je smartphone. En soms heb je in je werk ook onbewust al veel met techniek te maken. Wanneer je bijvoorbeeld op een marketingafdeling werkt, bestaat een deel van je werk vaak al uit IT. 

Kijk ook naar welke sector of branche je aanspreekt. En laat je niet afschrikken door functieomschrijvingen met veel eisen waar je niet aan kunt voldoen. Ze steken altijd hoog in, maar je hoeft niet op alle eisen een match te hebben. Echt niet.

Wat zou je willen zeggen tegen alle vrouwen die een baan in de IT overwegen?

Het is zeker de moeite waard om je er serieus in te verdiepen. Het is een mooie branche waarin je echt het verschil kunt maken. Je bent met de toekomst bezig. Wat ik zelf echt leuk vind is dat je echt gewaardeerd wordt om je andere kijk of inbreng, omdat je vaak de missende schakel bent en daarmee dingen mogelijk maakt. Om daar deel van uit te maken is zo gaaf!


Wil je nog meer ervaringsverhalen zien van vrouwen die in de IT werken? Ga dan naar het YouTube-kanaal van Monsterboard en bekijk de interviews. En wist je dat je ook eenFacebook-test kunt doen om je IT kwaliteiten te testen? Joella en ik zouden volgens de test het best aan de slag kunnen gaan als tester. ;)

Dit is een gesponsord bericht.

Reageer