Where lifestyle meets finance
Wat Er Fin Veranderd
Geld | Studeren |

Wat verandert er financieel nadat je bent afgestudeerd?

Tegen het einde van mijn studie keek ik er steeds meer naar uit om afgestudeerd te zijn. Ondanks een hele leuke afstudeerperiode bij How 2 Spend It, vond ik het wel mooi geweest met de studieverplichtingen en leven van een horecabaantje en fooi. Nu ben ik sinds een half jaar fulltime aan het werk. Die overgang van student naar starter bracht ook wat financiële veranderingen met zich mee. Lees je mee?

Meer verdienen

Na mijn studie ging ik fulltime aan het werk. Ik had nu alle tijd en ruimte om me te richten op mijn eigen bedrijf MADE FOR STORIES en meer geld te verdienen. Dat vond ik wel de grootste en meest positieve verandering. No more words needed, zou ik zeggen.

Geen studiefinanciering meer

Als uitwonend student kreeg ik onder het ‘oude’ stelsel een basisbeurs. Dat geld kon ik mooi gebruiken om mijn collegegeld, boeken of eigen levensonderhoud van te betalen. Sommige studenten mochten hun studiefinanciering als extraatje houden van hun ouders. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Hoe dan ook: als student kreeg ik een prima bedrag dat ik kon besteden aan de dingen die ik nodig had. Zo’n maandelijkse bijdrage kan ik nu op sommige momenten nog steeds goed gebruiken.

Vrienden geworden met mijn fiets

Mijn studenten-OV was mijn ticket to freedom. Ik ging altijd met het openbaar vervoer zonder erbij na te denken. Toen ik mijn Studentenreisproduct moest stopzetten, moest ik dus wel even slikken. Sindsdien ben ik een stuk bewuster als het gaat om reizen met het openbaar vervoer. Ik pak veel vaker de fiets en denk beter na over wanneer ik met het OV moet en hoeveel dat precies kost. Goed om te weten: als je net bent afgestudeerd krijg je een gratis dalurenabonnement voor één jaar bij de NS en korting bij andere lokale OV-aanbieders.

Je zorgverzekering is jouw eigen zorg

De meeste studenten hebben geen spectaculair inkomen. Daarom heb je recht op zorgtoeslag om een deel van je zorgverzekering te betalen. Maar… als je meer gaat verdienen, dan heb je minder of helemaal geen recht meer op zorgtoeslag. Vergeet dus niet om een wijziging in je inkomen door te geven. Anders loop je het risico dat je het bedrag waar je eigenlijk geen recht op had, moet terugbetalen. Hier kun je berekenen of je nog recht hebt op zorgtoeslag.

Het volle pond betalen

Op school gebruikten we onze collegekaart (bijna) nooit. Het leek mij dus een overbodig ding. Totdat ik ontdekte dat ‘ie buiten school veel beter van pas kwam. Sommige winkels, horecazaken en beautysalons geven studentenkorting op vertoon van een geldige collegekaart. Zo kreeg ik 20% korting bij de kapper en bij webshops zoals ASOS krijg je ook een leuke korting. Dat voordeel valt helaas weg als je bent afgestudeerd en je collegekaart is verlopen. Tot die tijd zou ik er vooral gebruik van maken.

Zeker als je nét bent afgestudeerd, merk je dit soort veranderingen in je financiële situatie. Maar geloof me: net zoals bij alle andere dingen, raak je eraan gewend. Zie het vooral als een goede verandering. Je hebt je diploma in the pocket en de wereld ligt aan je voeten. Dat is toch veel beter dan korting op een knipbeurt?

 

Fotografie door Sticky Chapters.

Reageer