Where lifestyle meets finance
Verhuizen
Wonen | verhuizen | kosten

Wat kost een verhuizing?

De afgelopen twee jaar zijn wij twee keer verhuisd. Ons oude huis was verkocht voordat onze nieuwe woning klaar was, vandaar. Op zich geen probleem dat we een tijdje in een andere woning moesten overbruggen, maar een extra verhuizing bracht ook extra kosten met zich mee. Beide keren hebben we hulp van een verhuisbedrijf ingeschakeld. De eerste keer moesten we wel: we woonden toen driehoog en hadden alleen steile trappen. De tweede keer kozen we wederom voor hetzelfde bedrijf omdat we het zo fijn vonden dat alles ons uit handen werd genomen. Ik zou zo weer een verhuisbedrijf inschakelen als het nodig is, maar het kost best wel wat geld. En buiten het verhuisbedrijf krijg je tijdens een verhuizing vaak ook nog te maken met andere kosten. How 2 Spend It heeft de kosten voor je op een rijtje gezet. 

Met welke kosten moet je tijdens een verhuizing rekening houden?

Zelf verhuizen

Zelf je spullen verhuizen kan je aardig wat geld besparen. Verzamel een groep vrienden bij elkaar, regel verhuisdozen en een busje en verhuizen maar. Wat je hier aan kosten voor kwijt bent, hangt af van wat je kunt lenen en wat je moet huren of kopen. Waarschijnlijk wil je je helpers ook bedanken met een aardigheidje als de verhuizing er eenmaal op zit, houd hier vast rekening mee in je budget. 

Verhuisbedrijf

Wij hebben er bewust voor gekozen om een verhuisbedrijf in te huren. Volgens mijn waren we hier rond de 800,- voor kwijt. Het heeft ons in ieder geval wel veel tijd (en gedoe) bespaard, want de verhuizers hebben ook de grote meubels uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Binnen een dag was alles geregeld. Als jij gebruikt wilt maken van een verhuisbedrijf, is het slim om eerst meerdere offertes op te vragen. Je kunt ook rekening houden met de dag waarop je verhuist. Zo is verhuizen op een zaterdag vaak een stuk duurder dan verhuizen op een doordeweekse dag. Een fijne bijkomstigheid van een verhuisbedrijf is dat al je spullen verzekerd zijn tijdens de verhuizing. Dit is niet het geval wanneer je zelf de verhuizing regelt. 

Borg bij een huurwoning

Ga je een woning huren? In dat geval krijg je bijna altijd te maken met een bepaald bedrag dat je vooraf aan borg moet betalen. Dit bedrag verschilt per woning, maar meestal kun je er van uitgaan dat de borg gelijk staat aan het bedrag dat je maandelijks aan huur betaalt. De verhuurmakelaar mag in principe geen bemiddelingskosten berekenen. Je leest hier meer over deze bemiddelingskosten. 

Klussen

Als je een nieuw huis hebt, zul je ook vaak moeten klussen. Helaas is het maar zeldzaam dat je meteen een woning kunt betrekken zonder er ook maar iets aan te doen. De kosten die je kwijt bent, hangen af van de werkzaamheden. Heb je echt grote apparaten nodig die je zelf niet hebt? Huur ze dan bij een bouwmarkt bij jou in de buurt.  

Gas, elektriciteit en water

Het kan zijn dat je een nieuwe aansluiting moet regelen voor gas, water en elektriciteit. Een aansluiting op de waterleiding is gratis, maar voor gas en elektriciteit moet je vaak wel kosten betalen. Deze kosten zijn afhankelijk van de energiemaatschappij. 

Telefoon en internet

Sluit je een nieuwe verbinding af voor telefoon of internet? Houd dan ook even rekening met afsluitkosten. Deze kosten hangen af van jouw wensen en de aanbieder. 

Verzekeringen 

Als je verhuist, kan het ook zijn dat je te maken krijgt met nieuwe verzekeringen. Lees hier ons artikel over verzekeringen die handig zijn wanneer je een huis huurt. We schreven ook een blog over verzekeringen die handig zijn bij een koophuis. Je leest dit artikel hier.

Inrichting 

En ja, bij een nieuw huis heb je vaak ook te maken met nieuwe meubels en spullen. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Of niet natuurlijk. 

Wat zijn jouw tips om te besparen op een verhuizing? 

Reageer