Where lifestyle meets finance
Rood Staan Spaargeld
Geld | rood staan | sparen

Waarom rood staan als je ook spaargeld hebt?

Het zal vast iedereen wel eens overkomen zijn: een roodstand op je betaalrekening. Ik moet bekennen dat het mij ook wel eens gebeurt. Het zijn dan geen mega bedragen, maar toch, ik sta gewoon liever niet in de min. Niet alleen omdat ik het geen fijn idee vind om geld te moeten ‘lenen’ van de bank, maar ook omdat rood staan geld kost. 

Rood staan kost geld

Echt, je bent met in de min staan vaak meer geld kwijt dan je denkt. De meeste banken berekenen een percentage van 12 tot 13% op jaarbasis. Bij de Rabobank betaal je bijvoorbeeld 12,9%. Als je 3 maanden lang €500 in de min staat, betaal je €21 rente over deze 3 maanden*. Reken dat maar eens om naar de jaarlijkse kosten. Zonde! 

Waarom rood staan?

Maar waarom glippen we af en toe dan toch de min in? Als ik naar mezelf kijk, gebeurt het soms zonder dat ik het in de gaten heb. Vaak denk ik dan dat ik meer te besteden heb dan in werkelijkheid het geval is. In mijn hoofd staat er dan net iets meer geld op mijn bankrekening dan dat ik in gedachte had. 

Bewust rood staan

En ja, het komt natuurlijk ook wel eens voor dat ik me bewust ben van een roodstand als ik net die ene nieuwe trui op de kop heb getikt. Op het moment van aankopen ben ik me hier dan volledig van bewust, maar thuis krijg ik er spijt van. Waarom heb ik niet even gewacht tot mijn bankrekening weer is aangevuld met salaris? Waarom sta ik rood en gebruik ik niet het geld van mijn spaarrekening?

Spaarrekening aanspreken

Goeie vraag dus: waarom gebruik ik het geld van mijn spaarrekening niet? Als ik in de min sta op mijn betaalrekening, kost het me geld. En toch, die spaarrekening wil ik gewoon niet aanspreken. Sparen geeft me een gevoel van trots en hier geld vanaf halen voor een nieuwe trui, voelt als falen. Spaargeld is er voor mijn gevoel alleen voor de ‘grotere’ dingen, zoals vakanties, weekendjes weg en voor nieuwe aankopen voor ons huis. 

Krediet op de rekening opheffen?

Het lijkt misschien een goede oplossing: een telefoontje naar de bank en het krediet op je betaalrekening opheffen zodat je niet meer rood kunt staan. En toch doe ik dat niet, want ik vind het toch ook wel fijn om stiekem nog een soort van vangnet te hebben, mocht ik het door omstandigheden in de toekomst een keer écht nodig hebben.

Inzicht in uitgavenpatroon

Wat mij wel helpt, is beter inzicht krijgen in mijn uitgavenpatroon. Ik heb met mijzelf afgesproken welk bedrag ik maandelijks spaar. Vervolgens heb ik denkbeeldige potjes gemaakt voor mijn uitgaven buiten alle vaste lasten, zoals voor kleding, uiterlijke verzorging (kapper en make-up bijvoorbeeld) en tijdschriften. En voor mij werkt het: ik houd bij wat ik uitgeef en mag alleen meer aan kleding uitgeven, wanneer ik aan een ander ‘potje’ minder geld uitgeef. Rood staan is er nu niet meer bij en ik hoef daardoor ook niet de overweging te maken om mijn spaargeld wel of niet aan te spreken. Fijn, fijn, fijn!

Hoe denk jij over rood staan en spaargeld? Praat mee en laat je reactie achter onder dit bericht!

*Bron: Rabobank

Reageer