Where lifestyle meets finance
Hoofdbeeld Shoot Tiesha 3
Inspiratie | Studie | Stage

WAAROM ONBETAALDE STAGES NET ZO WAARDEVOL ZIJN

Een stage die je minder interessant lijkt mét vergoeding biedt of een stage waar jouw hart sneller van gaat kloppen maar zónder vergoeding? Een dilemma waar Millennials zoals ik mee te maken krijgen. Ik heb twee keer voor deze keuze gestaan en volgde beide keren mijn gevoel in plaats van mijn saldo. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad. In dit blog vertel ik hoe waardevol mijn meewerkstage en afstudeeropdracht zonder vergoeding voor mij zijn geweest.

Twee ervaringen zónder vergoeding

Op 22-jarige leeftijd heb ik voor mijn opleiding Communicatie een meewerkstage en afstudeeropdracht achter de rug, waar ik in beide gevallen geen vergoeding voor kreeg. Dat ging eigenlijk per toeval. In beide situaties vond ik bedrijven waar ik enthousiast van werd, trok ik de stoute schoenen aan en heb ik gewoon een mailtje gestuurd. Ik mocht op gesprek komen en daar werd mijn enthousiaste gevoel bevestigd. Overall vind ik het heel belangrijk om een klik met het team en bedrijf te hebben - en die was er. Pas na het kennismakingsgesprek kreeg ik te horen er helaas geen vergoeding van toepassing was. Dat is misschien een leerpunt voor mij, want ik had er eerder naar kunnen vragen maar dat vond ik wat ongemakkelijk. Toch heb ik beide keren ‘ja’ gezegd. Voor mij was het op dat moment belangrijker dat ik een zeker gevoel had bij het bedrijf. Daar sta ik nog steeds achter.

Ik heb geen seconde spijt van mijn keuzes gehad. Als ik een andere weg was ingeslagen, dan was ik waarschijnlijk niet op het punt waar ik nu sta.

Hard work pays off

Beide ervaringen hebben me meer opgeleverd dan ik ooit had verwacht. Na mijn meewerkstage bij een PR-bureau kreeg ik een jaarcontract aangeboden. Daar heb ik een zes maanden gewerkt, omdat het best pittig was in combinatie met school. Uit mijn ervaring bij How 2 Spend It heb ik het meeste gehaald, vind ik. Nathalie & Joëlla waren blij met mij en vroegen of ik een freelance opdracht voor hen wilde doen. Ik schreef me in bij de KvK en ging aan de slag. Mede dankzij How 2 Spend It heb ik de stap gemaakt om voor mezelf te beginnen.

Hoe kom je dan rond?

Geld speelt een grote rol, zeker nu ik al een paar jaar uit huis ben. Elke maand moet ik mijn huur, zorgverzekering, telefoonrekening en boodschappen kunnen betalen. Een vergoeding was dus een fijn zakcentje geweest, maar daar heb ik me niet door uit de weg laten slaan. Beide keren was ik ruim op tijd met het zoeken van een stagebedrijf en had ik dus genoeg tijd voor de nodige financiële voorbereiding. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer tijd je hebt om extra te werken, een buffertje op te bouwen of je ouders eventueel om hulp te vragen. Zo heb ik het zelf ook aangepakt. En ja, soms moet je leuke dingen doen of kopen even skippen. Gelukkig is dat maar tijdelijk. 

bijbeeld-1-SHOOT-TIESHA-21.jpg#asset:26380

Eerlijk zijn

Superstom, maar ik durfde er niet altijd eerlijk over te zijn bij familie, vriendinnen en klasgenoten. Onbetaalde stages worden vaak nog gezien als ‘uitbuiting’. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt, denk ik. Als je met de instelling komt om er een awesome tijd van te maken, dan loont dat zich in andere vormen. Je krijgt meer bijvoorbeeld meer en sneller verantwoordelijkheden omdat het vaak kleinere bedrijven (in omvang) zijn, doet ontzettend veel ervaring op, breidt je netwerk uit en het opent weer nieuwe deuren voor je. Daar noem ik even een aantal dingen waar je op de lange termijn veel aan hebt. Het is misschien niet fair dat je op het moment niet financieel wordt beloond voor je harde werken, maar het ligt grotendeels aan de instelling waarmee je aan je stage- of afstudeerperiode begint. Ga je voor een ervaring waar je for a lifetime wat aan hebt of verzamel je ‘gewoon’ wat opdrachten voor je stageverslag? En begrijp me niet verkeerd: een betaalde stage of afstudeeropdracht kan natuurlijk net zo leerzaam zijn.

Wat het mij heeft opgeleverd

Ik heb geen seconde spijt van mijn keuzes gehad. Als ik een andere weg was ingeslagen, dan was ik waarschijnlijk niet op het punt waar ik nu sta. Voor mij betekent een stage- of afstudeertraject meer dan een periode van 5 maanden waarin je wat werk uitvoert voor je stagebedrijf. Bij How 2 Spend It kwam ik terecht in een klein team, waardoor ik het gevoel kreeg dat ik écht van betekenis kon zijn. Daarnaast kwam ik bij Hashtag Workmode terecht, wat mijn netwerk een boost gaf. Als je een stage- of afstudeerbedrijf vindt waar je het naar je zin zult hebben en veel kunt leren, dan is dat in mijn ogen veel waardevoller dan een gemiddelde stagevergoeding.

Korte vs lange termijn

Een half jaar stage lopen of afstuderen lijkt nu misschien lang, maar het is slechts een ieniemienie periode in je hele leven. Maar… wel een periode die je je altijd zult herinneren. Daarom vind ik het belangrijk om iets te kiezen wat bij je past. Wie weet wordt jouw inzet aan het einde van je traject beloond met het aanbod om er (betaald natuurlijk) te blijven werken. Ik heb het zelf meegemaakt en met plezier gedaan. Het is goed voor je cv en een fijne springplank naar je verdere carrière. 

bijbeeld-2-SHOOT-TIESHA-37.jpg#asset:26381

Volg je hart

Dat is wat ik wil meegeven aan andere meiden. Het is jammer dat je geen stagevergoeding krijgt, maar in mijn ogen is ‘t ook belangrijk dat je het naar je zin hebt. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan helpt het om bijvoorbeeld met je partner of beste vriendin te praten. Verder kun je de voor- en nadelen op papier zetten en tegen elkaar afwegen. Dat heb ik ook gedaan. Uiteindelijk lukt het je - met of zonder hulp - vast wel om die periode financieel te overbruggen. Ga ervoor en maak er een onvergetelijke tijd van!

 

Foto's:Prisca Visser

Reageer