Where lifestyle meets finance
Boeterente
Hypotheek | Oversluiten | Boeterente

Vorig jaar boeterente betaald over je hypotheek? Check dan even of je geld terugkrijgt!

Als je je hypotheek oversluit voordat je renteperiode is afgelopen, brengt de bank je vaak een boeterente in rekening. Zij hebben er tenslotte op gerekend dat je een bepaalde tijd die rente betaald en als dat niet zo is, kan het zijn dat zij daardoor verlies lijden. Als dat zo is, wordt deze aan je doorberekend in de vorm van een boeterente. Echter, het kwam nog al eens voor dat er meer dan het verlies werd door berekend en daar is nu een stokje voor gestoken. Lees snel verder!

Teveel boeterente berekend

Michiel Lensink van online hypotheekadviseur ikbenfrits.nl heeft de afgelopen periode met zijn team 26.500 dossiers van klanten onderzocht en berekende met claimorganisatie Oversluitclaim (wat overigens ook zijn initiatief is) dat banken jaarlijks 200 miljoen euro teveel aan boeterente doorberekenen. 

Op basis van deze berekeningen deed de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een onderzoek en hebben zij een leidraad samengesteld die voorschrijft wat de maximale oversluitboete is die banken mogen rekenen. Op basis van de ‘Europese hypothekenrichtlijn’ moeten banken sinds juli 2016 rekening houden met strengere regels en mogen zij niet meer boete rekenen dan het daadwerkelijke verlies dat ze leiden, namelijk de verloren hypotheekrente. 

Wat heb jij hier aan?

De AFM heeft bepaald dat banken alle oversluitboetes vanaf 14 juli 2016 opnieuw moeten berekenen en, indien nodig, (deels) moeten terugbetalen. Hou dat dus even in de gaten voor jezelf. Vereniging Eigen Huis heeft de banken overigens opgeroepen om dit vanuit moraliteit toe te passen met een terugwerkende kracht van minimaal vijf jaar, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Ook Oversluitclaim vind dat er actie ondernomen moet worden voor de mensen die een boeterente betaalden voor 14 juli 2016 en heeft een initiatief gestart om gezamenlijk een rechtszaak te beginnen. Is dit van toepassing voor jou? Meld je hier (https://www.oversluitclaim.nl/ ) dan even aan.

En? Heb jij al wat teruggekregen? Of ga jij je aanmelden? Laat het hieronder dan even weten!

Reageer