Where lifestyle meets finance
Werkboek Voor Stuctuurjunkies
Review | Werkboek voor een structuurjunkie in Spe

Van chaoot naar structuurjunkie

Als ik ergens te weinig van heb, dan is het structuur. Daarom ben ik altijd op zoek naar hoe ik het mezelf makkelijker kan maken, hoe ik efficiënt kan werken en hoe ik kan voorkomen dat ik als een gestresste kip rondloop omdat ik door de bomen het bos niet meer zie. Daarom kwam Cynthia Schultz’s Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe als geroepen!

Waarom ik dit boek MOEST hebben

Menig gestructureerd persoon krijgt een lichte hartverzakking wanneer zij een toevallige blik op mijn laptop werpen. Mijn desktop is bezaaid met documenten die allemaal door elkaar heen staan. Mijn mail is niet opgeruimder. Zo kon mijn vriend (structuurkoning) het gewoonweg niet geloven toen hij zag dat ik mijn e-mails niet in verschillende mapjes archiveerde. “Maar hoe krijg je dan overzicht? Ik zou helemaal gek worden!” - riep hij verbaasd. Ik was me van geen kwaad bewust. Het werkt toch voor mij? 

Oké dan, het werkt niet optimaal. Zo baal ik er ook van als ik een bepaald document weer niet kan vinden, of als ik compleet in de stress schiet omdat ik er bijvoorbeeld achterkom dat ik helemaal vergeten ben om iemand terug te mailen. Niet leuk. Daar wil ik wat aan doen. Toen ik het Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe van Cynthia Schultz’s tegenkwam wilde ik het daarom direct proberen. Zo gezegd, zo gedaan. Dit is wat ik ervan geleerd heb:

1. Ik ben de baas over mijn tijd

Het boek laat je bijhouden wat je wekelijks van uur tot uur doet. En vervolgens: hoe je zou willen dat het was. Dat gaf mij inzicht in het feit dat ik nu niet zo efficiënt bezig ben. Ik laat me leiden door bijvoorbeeld mijn inbox, dingen die die dag op m’n pad komen, etcetera. Maar wanneer je zelf de touwtjes in handen hebt voelt dat veel prettiger. Het boek omvat een complete weekplanning die je zelf kan invullen. Handig!

2. Mijn lang uitgestelde droom omzetten in een concreet en haalbaar doel

In het eerste hoofdstuk begin je met nadenken over je dromen en het stellen van concrete doelen. Heel leuk en motiverend om hiermee te starten. Mijn doel? Dat heef alles te maken met mijn andere bedrijf: MeetCute. Een platform over daten, gericht op single vrouwen waarbij alles lukt in het leven, behalve de liefde. Ik wil al heel lang een online programma ontwikkelen voor MeetCute, alleen is dat een grote investering qua tijd en geld. En dus stelde ik het steeds uit. Doordat ik er nu heel bewust over na ging denken, besloot ik dat mijn nieuwe doel was om een e-book te schrijven over daten anno nu. Realistischer en concreet. Dankzij dit werkboek ben ik heel bewust tijd gaan inplannen voor dit doel.

3. Welke taken die ik vandaag deed, droegen bij aan mijn doel?

Deze vraag uit het boek wil ik dagelijks aan mezelf te stellen. Een fijne tip uit dit boek. Op die manier houd je je doel steeds voor ogen. Het laat ook zien dat ook kleine stappen tellen. Dat werkt weer motiverend. 

4. Ik ga mijn meest productieve momenten bewuster kan inzetten

Ik ben een echt ochtendmens. Ik ben het meest productief tussen 07:30 en 09:00 uur. Dan kan ik bergen werk verzetten waar ik normaal gesproken een hele middag over doe. Gek he! Het minst productief ben ik in de avond. Ga ik in de avond toch door met werken, dan kan ik er bijna zeker van zijn dat ik niet slaap die nacht. Daarom plan ik nu die ochtend officieel ook in en zorg ik ervoor dat ik in de avond geen werkdingen meer doe.

5. Bye Bye telefoon (lees: Instagram) 

Cynthia schrijft dat ze vroeger vaak haar telefoon pakte onder het mom 'het is voor mijn werk'. Met datzelfde excuus kijk ik ook honderden keren per dag op mijn Instagram account. Want ja, dat hoort toch bij mijn werk! Maar in werkelijkheid gaat die vlieger maar voor een heel klein gedeelte van de tijd op. Want meestal check ik ook even andere accounts en voor je het weet ben je weer 20 minuten verder. Nu leg ik mijn telefoon heel bewust weg. Voelt heerlijk!

Funfact: de laatste pagina’s van het boek bestaan uit leuke, motiverende quotes die je eruit kan halen en op kan hangen. Love it!

6. Mailen is stom

Er is ook een hoofdstuk gewijd aan de onzin van mailen. We laten ons soms teveel leiden door onze inbox (herkenbaar!) en inefficiënte mailconversaties. Je inbox moet niet de input van je werkdag zijn, aldus Cynthia. Het boek laat je opdrachten doen waardoor je je in je eigen mailgedrag gaat verdiepen. Best shocking om te realiseren hoeveel tijd daar naartoe gaat. Ook deelt Cynthia haar eigen auto-reply, een bericht zodat mensen weten dat ze niet gelijk een mail terug hoeven te verwachten. Helder én het geeft rust. Verfrissend! Ga ik ook over nadenken. 

Conclusie

Ik vind het boek zeker een aanrader. Zeker voor mensen zoals zoals ik. Je moet er wel écht tijd voor inplannen (hoe ironisch), want het is best veel werk. Maar dan heb je ook wat. Ik heb zelf veel opgestoken van het boek. Het heeft mijn focus helder gemaakt, ik heb weer motivatie om mijn doel te behalen en ik heb het gevoel dat ik de baas ben over mijn tijd. Daarbij weet ik nu heel goed wat mijn valkuilen zijn en speel daar op in. Een structuurjunkie ben ik nog niet helemaal, maar nu is het alleen nog een kwestie van deze nieuwe levensstijl volhouden. 

Reageer