Where lifestyle meets finance
Yonca Beter
Ondernemen | Interview

Van blog naar winkel: in gesprek met Yonca

Yonca heeft onlangs de eatery & winkel Happy Earth geopend! Een hotspot in het Zwaanhalskwartier in Rotterdam. Het bijzondere is dat alles wat op de kaart staat volledig plantaardig is én dat ze de winkel gedeeltelijk met crowfunding heeft opgezet. We zochten de vriendelijke eigenaresse op en vroegen haar het hemd van het lijf (en proefde gelijk natuurlijk wat van haar lekkernijen).

Je bent ooit begonnen met je blog happy earth kitchen. Hoe is dat ontstaan?

Ik heb zelf een achtergrond in interieurarchitectuur. Gelijk na mijn afstuderen ben ik als zelfstandig ondernemer aan de slag gegaan. Op gegeven moment ontwikkelde ik mijn liefde voor voeding en plantaardig eten. Ik startte een instagramaccount om mijn liefde voor plantaardige eten te delen en daarna startte ik een blog met recepten. Op een gegeven moment kreeg ik de behoefte om een fysieke locatie te beginnen. Ook om meer contact te hebben met de volgers van mijn blog.

yonca-2.jpg#asset:25534


Wanneer besloot je om van je blog een winkel te maken?

Eigenlijk speelde het al zo’n jaar of drie in mijn hoofd. Ik dacht altijd, wat zou het tof zijn om in Rotterdam zoiets te beginnen. Tweeënhalf jaar geleden heb ik een reis door Amerika gemaakt. Ik ging naar steden zoals New York, Los Angeles en San Fransisco. Ze lopen daar voorop qua foodtrends. Ik zag daar soortgelijke tentjes. Dat was voor mij een bevestiging dat mijn plan kon werken! Dan komt er een heel proces op gang, je gaat je plan concretiseren en heb ik een businessplan gemaakt. Daarna ben ik gaan kijken naar locaties. Uiteindelijk ben ik dus hier terecht gekomen.

yonca-3.jpg#asset:25535


Wat zo bijzonder is – je hebt gebruik gemaakt van crowdfunding om je zaak te beginnen. Hoe ben je daar op gekomen?

Ik had zelf wat middelen maar niet genoeg. Via mijn blog Happy Earth Kitchen merkte ik dat dit een project was waar mensen aansluiting bij zouden kunnen vinden. Eigenlijk wil iedereen duurzamer leven en bewuster consumeren. Dus je hebt best veel betrokkenheid vanuit een grote doelgroep. Dus ik dacht, daar kan ik gebruik van maken! In het Zwaanshalskwartier zit Teavillage. De eigenaresse heeft ook haar winkel met behulp van crowfunding opgestart. Zij gaf aan dat de crowdfunding voor haar heel goed gewerkt heeft. Dus ik besloot om dat ook te proberen.

Ik geloof dat het ook belangrijk is dat je mensen ook iets teruggeeft. Je kan niet alleen maar nemen.

Wat is jouw advies voor ondernemers die ook hun bedrijf met crowdfunding willen starten?

Mensen doen met verschillende intenties mee aan crowdfunding, de één vind het leuk om te supporten (vooral familie en vrienden), de ander doet het voor de tegenprestatie, andere vinden het leuk dat er in de buurt iets nieuws komt en de ander om de plantaardige lifestyle te supporten. Ik geloof dat het ook belangrijk is dat je mensen ook iets teruggeeft. Je kan niet alleen maar nemen, als je bijdraagt aan het project, win jij ook iets. Je krijgt je uiteraard je tegenpresentatie en je bent onderdeel van de Happy Earth community.

Crowdfunding is voor mij ook een goed platform geweest om betrokkenheid te creëren. Ik heb veel tijd erin gestoken om het onder de aandacht te brengen. Het is niet alleen maar geld, het zijn ook mensen waar je contact mee maakt. Je bouwt al aan je netwerk en mensen leren je zo kennen.

yonca-4.jpg#asset:25536

Hoe ziet een dag werken eruit in Happy earth kitchen?

Ik ben hier om 7.30 en dan start ik op en doe ik de dagelijkse voorbereidingen. Ik ben van 09:00 tot 20.00 open. Het moment dat er mensen komen is natuurlijk het leukste! Buurtbewoners die binnenlopen omdat ze het willen proberen, mensen die me gesteund hebben met de crowdfundingactie, dat vind ik heel tof! Ik bereid het eten voor de gasten. Rond 20.00 bereid ik voor de volgende dag voor en maak ik de zaak weer netjes. Ik ben 5 dagen per week open, 1 dag voor mijn inkoop en marketing en dan is het idee dat ik 1 dag vrij ben, haha!

Wat is jouw ondernemersstijl?

Ik onderneem heel erg vanuit het hart. Voor mij gaat ondernemen ook om een bepaalde ethiek. Als ondernemer kun je verschil maken. Als ik er met mijn bedrijf voor kies om duurzame en biologische producten te verkopen, dan draag ik zo mijn steentje bij aan de wereld. Ik vind het belangrijk om andere mensen te inspireren op dat vlak. Ik zou het leuk vinden als iemand nadat ze hier hebben gegeten denkt; ik heb erg lekker plantaardig gegeten, dat ga ik thuis ook een keertje uitproberen!

Yonca-5.jpg#asset:25537


Wat zou een tip zijn die je beginnende ondernemers zou willen meegeven?

Laat je motiveren, door een idee wat in je hart zit. Ik denk dat als je ergens 300% procent in gelooft, dan zullen anderen ook overtuigt raken. En wees authentiek! Als je niet authentiek bent naar jezelf toe dan kan je het niet volhouden.

Wat is het beste advies wat iemand je ooit heeft gegeven?

Iemand zei ooit tegen mij: ‘choose your battles’. Dit geldt voor zowel zakelijk als privé. Kijk wat prioriteit heeft, kijk waar je echt de strijd mee aan wil gaan en focus je daar op. En soms moet je er eentje laten gaan, haha!

Yonca-6.jpg#asset:25538


Wat zijn je dromen voor happy earth kitchen?

Ik zou heel graag willen dat het zo goed loopt dat ik mensen kan aannemen. Zodat ik ook steeds vooruit kan blijven kijken. En idealiter misschien ergens anders nog een locatie kan openen. Bijvoorbeeld in Williamsburg, New York ofzo?! Ik zou dat heel erg tof vinden!

Ik kon natuurlijk niet weg zonder ook iets te proberen! Ik proefde een kruidentheemelange met verse lemon, chilli peper en salie erin en een pistachekoekje van sharpsharp en vond het beide lekker smaken! Ben je nieuwsgierig geworden naar het heerlijke eten van Happy Earth? Van woensdag tot zondag maakt Yonca de heerlijkste gerechten voor je klaar. Van banana-nicecream tot burritobowls.

Reageer