Where lifestyle meets finance
Klein Reiswebsites
Reizen | Boeken | Tips

Prijzen op reiswebsites: hoe betrouwbaar zijn die?

Je kent het wel: prijzen die veranderen als je wilt gaan boeken. Of dat er altijd precies nog maar één kamer is die je op het oog had. Voor iemand die echt even wat tijd nodig heeft om te besluiten wat de beste keus is qua reis, en ook een enorme hekel heeft aan vakanties boeken, was dit voor mij een enorme doorn in het oog. Daarom vond ik dit artikel op nu.nl ook zo interessant over het feit dat slechts twee op de drie prijzen op reiswebsites betrouwbaar zijn. Daar wilde ik graag wat meer van weten.

Prijzen zijn vaak onbetrouwbaar

Op nu.nl las ik vandaag dat de prijzen doe online reisbureaus opgeven in twee op de drie gevallen onbetrouwbaar zijn. Ook op websites die prijzen vergelijken gaat het vaak mis, staat in hetzelfde artikel. Uit onderzoek van de Europese Commissie en nationale consumentenautoriteiten is gebleken dat van de 352 websites slechts 117 sites aan de regels voldoen. Ik was daar niet echt door verrast, maar wel door het feit dat dat kan. 

En nu? 

En u wordt er gelukkig wat aan gedaan. Het Europese netwerk van consumentenorganisaties CPC heeft de betreffende sites aangeschreven en hen verzocht om de regels na te leven. Dat betekent dat ze transparanter moeten zijn en de juiste prijzen moeten weergeven. Als ze dat niet doen, kunnen ze boetes krijgen of voor de rechter worden gesleept, aldus EU-commissaris Vera Jourava. Zij zegt: "Of consumenten nu online of offline boeken, ze hebben recht op dezelfde bescherming.” 

Hoe werkt dat in de praktijk? 

Of dit in de praktijk ook werkt, kunnen we nog niet toetsen. Maar ik ben wel blij dat er nu actie op wordt ondernomen en hoop dat dit een juiste uitwerking heeft. En ik denk ook dat we hierin zelf ook gewoon alert mogen zijn. Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je een eerlijke prijs betaalt?

1. Vergelijk zelf de verschillende aanbieders;

2. Kijk bij het resort zelf wat de kosten zijn;

3. Zorg dat je een transparante offerte krijgt waarin de kosten je duidelijk zijn;

4. Laat je niet opjagen door de ‘laatste kamer’-meldingen;

5. Sluit ook niet zomaar een verzekering af. 

Hou ook how2spendit.nl in de gaten, want de tijd duiken we de wereld van de reisverzekeringen in om te weten te komen wat je wel en niet nodig hebt. 

Heb jij nog een goede tip? Laat het ons hieronder even weten.

Reageer