Where lifestyle meets finance
Annebel
Interview | Ondernemen

Fotograaf Annebel over ondernemen, geld en single zijn.

Annebel Eppinga is een freelance fotograaf en student uit Rotterdam. Deze 24 jarige girlboss met gezellige sprankelende persoonlijkheid heeft een scala aan opdrachten in haar portfolio. Naast lifestyle en food gaat haar hart sneller kloppen van modefotografie.

Deze mooie dame is nog vrijgezel en wij zijn benieuwd naar hoe ze het single zijn en ondernemen ervaart. Er is immers geen partner waar je op terug kunt vallen als het bijvoorbeeld financieel even minder gaat. 

Hoe ga jij om met financiën en ondernemen? 

Tegenwoordig vindt iedereen het vanzelfsprekend dat er beeld is. Er wordt niet over nagedacht dat er beeldmakers zijn die ervan moeten leven. Ik krijg heel vaak de vraag of ik een opdracht wil doen in ruil voor producten, diensten of de welbekende naamsvermelding.

Omdat ik momenteel in een luxepositie zit dat ik veel aanvragen krijg, vraag ik mij bij elke aanvraag af: is het leuk, krijg ik er energie van, kan ik ervan leren en is het zakelijk gezien een toevoeging? Dan neem ik de opdracht aan. Is dit niet het geval, dan laat ik de opdracht aan mij voorbij gaan. Ik leg altijd netjes uit dat ik ervan moet leven en mijn huur ervan moet betalen en dat kan ik niet van producten.

Had je startkapitaal? 

Nee, ik had geen potje om mee te starten. Voor mijn studie fotografie heb ik veel moeten aanschaffen en dit gebruik ik ook voor mijn opdrachten. De basiskosten voor een fotograaf zijn vrij groot. Je hebt je camera, lenzen, een Macbook en daarnaast maak je kosten voor programma’s als Photoshop en Indesign en dat vergeten heel veel mensen.

Je maakt keuzes en nu kies ik ervoor om het te investeren in mijn onderneming. Een lens kan al snel € 1000,- kosten en een body € 2000,-.

Heeft vrijgezel zijn je keuze beïnvloed om te starten met ondernemen, omdat het een groter risico is wanneer je alleen bent? 

Nee, naast mijn studie wil ik graag mijn portfolio opbouwen en dit is voor mij de manier. Ook denk ik dat je als single juist minder te verliezen hebt omdat je alleen rekening hoeft te houden met jezelf.

Is het weleens voorgekomen dat je iets krapper bij kas zat? 

Januari is voor mij een hele dure maand, want ik sluit veel dingen voor een jaar af. Zelf heb ik ook facturen uitstaan, maar ondanks een betalingstermijn betalen bedrijven vaak later uit. Het is lastig, omdat ik ervoor heb gewerkt, maar ik moet toch wachten tot een ander het uitbetaald.

Zet je hiervoor geld opzij? 

 Ja, ik heb altijd een buffer zodat ik geld achter de hand heb. Ook omdat ik niet weet wat de volgende maand brengt en wanneer bedrijven precies uitbetalen. Wat dat betreft zijn er soms diepe dalen, maar ook grote pieken.

Wanneer je een grote piek hebt, word je dan een big spender?  

Ik betrap mezelf er soms op dat ik wel een ‘big spender’ word. Ik hou heel erg van sneakers en ik loop al 2 jaar op dezelfde Stan Smiths en die zijn nu gewoon op. Toen kreeg ik een mailtje van Shoe Club dat de final sale was begonnen en dacht ik wel, nu kan het eigenlijk wel weer. Wat dat betreft kan ik mezelf wel belonen.

Een leuk detail is dat ik nog steeds met mijn ouders op vakantie ga. Wat ik bespaar investeer ik dan weer in apparatuur. Ze maken er wel een grapje van in de zomer, dan zeggen ze; volgende zomer moet je het zelf doen. Je maakt keuzes en nu kies ik ervoor om het te investeren in mijn onderneming. Een lens kan al snel € 1000,- kosten en een body € 2000,-.

Mijn buffer heb ik op orde, maar ik kan nog steeds buikpijn krijgen van financiën.

Heb je wel eens opdrachten aangenomen omdat ze de huur betalen?

Als zelfstandig ondernemer zal het zeker in het begin weleens voorkomen dat je opdrachten doet voor het geld. Ik doe de opdrachten dan ook met plezier, maar ook omdat het de rekeningen betaald.

Heb je nog een financiële tip voor  ondernemers? 

Zorg voor een buffer, dat is het beste voor je gemoedstoestand. Mijn buffer heb ik op orde, maar ik kan nog steeds buikpijn krijgen van financiën. Aan de andere kant moet je ook niet vergeten jezelf te belonen.

Wat zijn je toekomstdromen? 

Kunnen blijven leven van mijn fotografie, ook als ik later een gezin heb wil ik financieel onafhankelijk zijn. Daarnaast trekt de mode mij heel erg, mijn naam in de Vogue, dat is wel een droom.

Reageer