Where lifestyle meets finance
Ingeschreven Bij De Kvk Wat Nu
Ondernemen | KVK | Inschrijven

Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en nu?

Daar sta je dan: op de stoep bij de Kamer van Koophandel als kersverse eigenaar van je eigen bedrijf. Wow! Je zou denken dat je nu ‘klaar’ bent, maar er zijn nog best wat zaken die je nu kunt regelen of waar je vast rekening mee kunt houden. Wat? Lees snel verder

BTW-nummer

Als je tijdens je inschrijving alle benodigde gegevens door hebt kunnen geven aan de Kamer van Koophandel, krijg je meteen een BTW-nummer. Een paar dagen later ontvang je per post nog een bevestiging van dit BTW-nummer. Bewaar dit goed, je hebt dit nummer in de toekomst nog vaker nodig voor bijvoorbeeld het versturen van facturen, het doen van zakelijke inkopen en de aangifte van je omzetbelasting. 

Aangifte omzetbelasting

Als je ondernemer bent, ben je verplicht om ieder kwartaal aangifte te doen van je omzetbelasting. Dit moet je uiterlijk in de maand na het betreffende kwartaal gedaan hebben. De aangifte over het eerste kwartaal moet dus uiterlijk 30 april bij de Belastingdienst binnen zijn. Moet je naar aanleiding hiervan een betaling doen aan de Belastingdienst? Doe dit meteen! Bij de aangifte van je inkomstenbelasting ontvang je nog een acceptgiro waarmee je kunt betalen, dit is bij de aangifte van de omzetbelasting niet het geval. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je het bedrag meteen overmaakt aan de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. Zonde!

Kleine ondernemersregeling

Bekijk of je in aanmerking kunt komen voor de kleine ondernemersregeling. Als je in een jaar minder dan €1.883 aan btw moet betalen, dan kun je in aanmerking komen voor belastingvermindering. Moet je in een jaar minder dan €1.345 betalen? In dat geval hoef je helemaal geen btw meer te betalen. Wil je weten hoe jij hier je voordeel mee kunt doen? Raadpleeg dan de website van de Belastingdienst voor meer informatie. 

Zakelijke bankrekening openen

Als je een onderneming bent gestart, is het ook handig om een zakelijke bankrekening te hebben. Via deze rekening kun je al je zakelijke betalingsverkeer laten lopen en zo houd je zakelijk en privé gescheiden. Je kunt bij iedere bank in Nederland wel terecht voor zo’n rekening. Bekijk vooraf op internet goed wat de mogelijkheden en prijzen per bank zijn en kies voor de bank die het beste bij je past. Dit kan de bank zijn waar je privé-rekeningen ook lopen, maar dat hoeft niet. 

Zakelijke verzekeringen afsluiten

Als ondernemer zijnde loop je ook bepaalde risico’s. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een klant jou verantwoordelijk stelt voor schade die door jou toedoen zou zijn veroorzaakt? Je kunt hiervoor zakelijke verzekeringen afsluiten, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Boekhouding

Je kunt het beste meteen beginnen met het opzetten van je boekhouding. Zo heb je vanaf het begin overzicht en hoef je op een later moment niet ineens van alles bij elkaar te zoeken. Je kunt hiervoor natuurlijk een Excel-bestand gebruiken, maar er zijn ook meerdere online boekhoud-programma’s die je hierbij goed kunnen helpen. Je leest er hier meer over. 

Zo. Er staat jou niets meer in de weg voor een succesvolle start van je eigen bedrijf. Good luck!

Reageer