Where lifestyle meets finance
Hoe Kies Je De Juiste Hypotheek
Huis | Hypotheek

Hoe kies je de juiste hypotheek?

Hoera, ik ga een huis kopen! Maar hoe kies je de juiste hypotheek? Je hoort veel over woekerpolissen. Waar let ik op, en wat zijn echte instinkers?

Cliché, maar waar: de beste hypotheek is een hypotheek die bij je past. En dan gaat het om de hoogte en de vorm hypotheek, maar ook om de adviseur.

Hoeveel hypotheek past bij jou?

Je kunt (laten) berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen, maar beter is om te kijken hoeveel je maandelijks kwijt wilt zijn aan je hypotheek. Als uitgaan, vakanties of kleding hoog op jouw wensenlijstje staan, houd hier dan rekening mee in de berekening van de hoogte van de hypotheek die jij kiest. Denk ook aan kosten die erbij komen voor het advies, de makelaar, de notaris, kosten koper, etc.

Wat voor soort hypotheek past bij jou?

Grofweg zijn er twee hypotheekmogelijkheden voor je als je start in hypotheekland: lineair of annuïtair. Dat zijn beide woekerpolisvrije vormen. Het zijn hypotheekvormen waarbij je aflost op de lening. Het verschil zit ‘m in de verhouding aflossingen en rente. Bij een lineaire hypotheek heb je in het begin hogere lasten, maar je lost wel snel af op je lening waardoor je maandlasten afnemen. Bij annuïtair betaal je iedere maand hetzelfde: in het begin, maar ook aan het einde. Kies wat je prettig vindt en wat het best aansluit op jouw toekomstverwachtingen.

Welke adviseur past bij jou?

Het zoeken van de juiste adviseur is vergelijkbaar met daten: je moet een klik met elkaar hebben en het moet goed voelen. Als je het vertrouwen hebt in je adviseur, durf je meer door te vragen en meer te delen over jouw persoonlijke financiële situatie. En natuurlijk is het belangrijk dat je werkt met een gecertificeerde adviseur die jaarlijks zijn/haar kennis bijspijkert.

Reageer