Where lifestyle meets finance
Damaira
Interview | Ondernemer | Single

Financieel je mannetje staan: zo doet Damaira dat!

Als single lady ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Hoe is dat en wat komt daar allemaal bij kijken? Drie vrouwen vertellen How 2 Spend It hoe zij in hun eentje ervoor zorgen dat er brood op de plank en kleding in de kast komt. Vandaag: Damaira Anijs (32), zelfstandig ondernemer uit Amsterdam.

Sparen

‘Ik ben een echte spaarder. Per maand gaat een vast bedrag naar mijn spaarrekening. Ik heb niet allerlei verschillende potjes, maar het is voor mij wel goed duidelijk waar ik mijn geld aan uitgeef. Daar heb ik eens een overzicht van gemaakt. Toen heb ik echt alles uitgeschreven: zoveel voor boodschappen, zoveel voor tanken …

Ik wilde mensen inspireren het optimale uit hun leven te halen, ik wilde voor mezelf kiezen en daar wilde ik best iets voor inleveren.

Wat ik heb meegekregen

Hoe ik met geld omga, heb ik van mijn ouders meegekregen. Mijn vader plant ook alles zo, net als ik. Mijn moeder is vooral creatief, van haar heb ik dat categoriseren denk ik. Ik heb veel creatievelingen in mijn familie en ik zie dat zij de ‘businesskant’ van hun werk best lastig vinden. Ik was fiscaal jurist en ik zag dat ze zonder het inzicht in financiën, marketing en dat soort zaken, heel veel winst lieten liggen.

Van vaste baan naar ondernemer

Drie jaar geleden ben ik daarom mijn eigen bedrijf begonnen om ondernemers in de creatieve sector te begeleiden: DNA Community BV. Ik had een goede baan met een goed salaris bij een internationaal trustkantoor, dus ik gaf best veel op. Maar ik had een droom - ik wilde mensen inspireren het optimale uit hun leven te halen, ik wilde voor mezelf kiezen en daar wilde ik best iets voor inleveren.

Financieel zelfstandig

Dat ik grote financiële beslissingen alleen maak, is voor mij totaal geen issue. Dat doe ik al sinds mijn 24e en vind ik juist heerlijk. Financiële onafhankelijkheid is voor mij echt ontzettend belangrijk. Ik heb een verloofde gehad met wie ik de afspraak had dat ik de hypotheek betaalde en hij alle kosten daaromheen. Toen hij wegviel, betekende dat voor mij dat ik niet meer dezelfde levensstijl kon houden omdat er ineens veel minder geld binnenkwam. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: als ik zo wil leven, moet ik zorgen dat ik meer ga verdienen. Dat is me gelukt en daar ben ik best trots op. Het is ook een fijn gevoel dat je het allemaal kan. Ik zeg niet dat je geen man nodig hebt, maar geld mag nooit de reden zijn om bij iemand te zijn.

In het eerste jaar van mijn onderneming ben ik van nul euro naar een ton omzet gegaan. Mensen kunnen vaak zoveel meer uit hun werk en bedrijf halen, als ze maar weten hoe! 

Single zijn = zelf uitzoeken

Waar ik nu tegenaan loop, is bijvoorbeeld dat mijn auto aan vervanging toe is. Dat is niet zo mijn ding. Als ik een man zou hebben, had ik gezegd: schat, regel jij het maar. Maar nu moet ik er helemaal zelf induiken omdat ik er weinig vanaf weet. En wat een nadeel is van single zijn op financieel gebied is dat iemand anders je soms nieuwe inzichten kan geven of zeggen: misschien moet je eens wat geld aan leuke ervaringen uitgeven. Ik boek bijvoorbeeld eigenlijk nooit een vakantie voor mezelf.

Plannen

Mijn financiële planning doe ik zelf, ook voor mijn bedrijf. Aan het begin van het jaar zet ik doelen: ik wil zoveel op mijn spaarrekening hebben, zoveel klanten, zoveel opdrachten, enzovoort. Dan zorg ik ook dat ik elke maand geld opzij zet. Ik wil ook altijd in februari al mijn opdrachten voor maart getekend hebben, zodat ik zeker weet dat het goed gaat.

Voor mij werkt dit heel goed. In het eerste jaar van mijn onderneming ben ik van nul euro naar een ton omzet gegaan. Mensen kunnen vaak zoveel meer uit hun werk en bedrijf halen, als ze maar weten hoe! Ik heb een e-book geschreven over hoe ik zelf die bedrijfsmatige kant heb aangepakt en wat voor mij werkt. Ik vind het namelijk belangrijk dat ook over die zaken gesproken wordt en hoop dat ik daarmee anderen kan inspireren.’

Reageer