Where lifestyle meets finance
Opas En Omas
Opvoeden | Kleinkinderen

Battle of the opa’s en oma’s: Hoe voorkom je dat jouw kind teveel wordt verwend?

Iedereen weet dat oma’s en opa’s hun kleinkinderen graag verwennen. Maar de liefde voor hun kleine oogappeltje gaat soms in jouw ogen iets te ver. Komen je (schoon)ouders elke week aanzetten met cadeaus of krijgt je kind tijdens het oppassen kilo’s snoep, waardoor er thuis bij het avondeten niet meer gegeten wordt? Dan is het misschien tijd om eens met ze in gesprek te gaan.

Alles kan als het maar leuk is. Dat was het motto bij mijn opa en oma vroeger. De relatie tussen grootouders en kleinkinderen is heel bijzonder. Net als bij je ouders is de liefde van opa en oma onvoorwaardelijk – en dat voel je als kind. Kun je nog herinneren hoe fantastisch je het als kind vond om bij je opa en oma te zijn? Bij mijn eigen grootouders was het altijd feest. Zo mocht ik bij hen op de bank springen (en nee dat mocht ik thuis niet). Ook dwaalden we urenlang in de bibliotheek en zochten we naar kabouters in het park. En natuurlijk kreeg ik (te) veel snoep en mocht ik ’s avonds langer opblijven. Juist omdat het er anders aan toe gaat dan thuis, hebben kinderen het er heel erg naar hun zin. Maar als ouder zie je ook de andere kant wanneer je kind bijvoorbeeld stuiterend van al het snoepgoed thuiskomt of moeite heeft met de omschakeling van regels. Hoe zorg je ervoor dat opa en oma je kroost niet te veel verwent? Wij geven je wat tips om hiermee om te gaan.

Definitie verwennen 

Wanneer is het precies verwennen en wanneer niet? Als opa en oma een keer een cadeautje meebrengen, mag natuurlijk best. Maar op den duur verwachten kinderen dat ze bij ieder bezoek iets krijgen. Bepaal voor jezelf waar de grens ligt.

Goede bedoelingen

Onthoud dat grootouders het goed bedoelen. Ze willen graag een belangrijke rol spelen in het leven van hun kleinkind. En soms weten ze simpelweg niet beter, zoals op het gebied van gezonde voeding. Veel mensen van deze generatie koppelen genieten aan zoetigheid en zien geen kwaad in het geven van lange vingers of diksap. Inmiddels weten we natuurlijk dat deze voedingsmiddelen helemaal niet zo gezond zijn. Soms is het lastig om dit aan grootouders uit te leggen. Maar dat betekent niet dat je alles maar moet accepteren. Je wilt dat je kind gezond eet, je voelt je ongemakkelijk of je bent bang dat je kind opgroeit als een materialistisch monster. Maar door jezelf eraan te blijven herinneren dat je (schoon)ouders handelen uit liefde, raak je misschien wel iets minder geïrriteerd.

Thuis is het zo, en bij opa en oma is het anders

Voor het kind is het fijn als thuis en bij opa en oma dezelfde regels en hetzelfde ritme als thuis wordt gehanteerd. Maar je moet grootouders ook wel de ruimte geven om sommige zaken op hun eigen manier te doen. Leg dus niet op alle slakken zout. Spreek duidelijk af welke regels strikt gehanteerd moeten worden en zie de rest door de vingers. Zo vinden wij het (vooral) de eerste paar jaar niet okay dat ons kindje televisie kijkt of toegevoegde suikers binnenkrijgt. Gelukkig gaan de grootouders hier heel relaxt mee om: de televisie blijft uit en onze peuter krijgt een biologische rijstwafel of wat fruit voorgeschoteld met een glaasje water of thee. En na het avondeten eet hij daar gewone yoghurt, in plaats van de gezoete vla die de andere kleinkinderen eten. 

Rivaliteit

Speelt er misschien nog iets anders? Is er misschien sprake van een concurrentiestrijd tussen de verschillende grootouders? Uit onderzoek blijkt dat sommige grootouders het gevoel hebben dat de andere opa en oma een beter contact heeft met de kleinkinderen. En iedereen wil natuurlijk de leukste zijn. Hierdoor kunnen ze met elkaar gaan wedijveren op het gebied van cadeaus. Bespreek dit met ze. En geef tips over het contact met hun kleinkind of hoe ze contact kunnen leggen met de andere grootouders. Ze hebben ter slot van rekening sámen een kleinkind.

Concluderend: Verwennen mag en kan, maar met mate! En ben je het niet eens met de manier waarop opa en oma met jouw kids omgaan, wees hier dan open over en bespreek het met ze.

Reageer