Where lifestyle meets finance
Aov Voor Ondernemers
AOV | Ondernemen | Verzekeren

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers - FAQ

Een nieuw huis in het vooruitschiet, een tweede op komst, dat zijn toch wel van die momenten dat je even stilstaat bij de vraag: heb ik alles wel goed geregeld? Als ondernemer moet je toch aan wat meer zaken denken, ook de wat minder leuke als arbeidsongeschiktheid. In deze blog ben ik al een keer eerder ingegaan op wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering is. Toch had ik nog wat vragen. 

Even kort: wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook alweer?

Feitelijk is een arbeidsongeschiktheidsverzekering een verzekering die je afsluit voor als je op enig moment inkomen verliest door arbeidsongeschiktheid. Dit kan bijvoorbeeld komen door een lichamelijke of psychische ziekte of een ongeval. Laten we eerlijk zijn: geldzorgen wil je er dan niet écht bij hebben.                                                           

Tip: Misschien ten overvloede, maar wel belangrijk: bij een verzekering geldt vaak dat je alleen zaken kunt verzekeren die nu nog een risico zijn en geen feit. Stel dat jij dus met depressieve klachten loopt, maar daar nu nog prima mee kan ondernemen, kan het zijn dat je verzekering deze specifieke aandoening uitsluit. Hou daar dus rekening mee en/of zorg dat je zelf extra spaart.                                                                     

Is het anders voor ondernemers dan voor medewerkers in loondienst?

Het verschilt uiteraard per situatie, maar vaak zijn medewerkers in loondienst verzekerd tegen ziekte via de werkgever / WIA (LINK: https://www.how2spendit.nl/wat-is-wia). En met een beetje mazzel heeft je werkgever dit heel goed geregeld, met bijvoorbeeld extra ondersteuning of hulp. Ondernemers zijn hier niet voor verzekerd: je zult hier zelf voor een financieel vangnet moeten zorgen. Bovendien moet je zelf ook zorgen dat je bedrijf op een fatsoenlijke manier voortgezet kan worden. In het ergste geval, bestaat wel de mogelijkheid om gebruik te maken van de BBZ; een bijstandsuitkering voor ondernemers, maar daar zijn wel de nodige voorwaarden aan verbonden.                                                             

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering de enige mogelijkheid?

Nee, er zijn ook mogelijkheden zoals een Broodfonds, SharePeople, zelf sparen of een combinatie van meerdere oplossingen, zoals een Broodfonds in de eerste twee jaar en een AOV voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Het verschil in dekking, flexibiliteit en wat je maandelijks uitgekeerd krijgt is echter groot. Hoeveel moet je bijvoorbeeld gespaard hebben als je op je vierendertigste arbeidsongeschikt raakt? En hoeveel heb je maandelijks nodig voor je vaste lasten? Dat zijn wat mij betreft hele belangrijke vragen om te kunnen wat je bepalen wat het best bij je past.                                                           

Zijn er verschillende soorten arbeidsongeschikheidsverzekeringen?

Grofgezegd, heb je twee soorten: de sommenverzekering (een vooraf afgesproken bedrag) of een schadeverzekering (het totaal van de schade, wordt achteraf bepaald). Daarnaast verschillen de verzekeringen uiteraard ook als het gaat om de afspraken die je met elkaar kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan eigen risico, wachttijd (vanaf wanneer keert de verzekering uit) en dekking.

Is het echt zo duur als mensen zeggen?

Dat het geld kost, is uiteraard helemaal waar. Je kunt het echter zo duur mogelijk als je wilt. Wil jij vanaf dag 1 volledig verzekerd zijn tot en met je pensioen? Dat kan, maar dat is natuurlijk wel een stuk duurder dan wanneer je kiest voor een wachttijd (dat je je uitkering pas na een periode in laat gaan) en/of voor een kortere duur. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je pas te verzekeren als je voor meer dan 80% arbeidsongeschikt bent. Met andere woorden: je kunt het helemaal aanpassen naar jouw eigen wensen en budget.                                          

Tip: Ik las ook dit artikel op MKB Servicedesk die je een goed inzicht geeft van de kosten.                                                                    

Is de premie fiscaal aftrekbaar?

Ja, de premie is absoluut en volledig fiscaal aftrekbaar voor ondernemers. En dat scheelt mooi weer! Mocht het zover komen dat de uitkering moet uitbetalen, wordt de uitkering wel belast.                                                              

Zijn er nog tips om korting te krijgen?

Jazeker. Vaak geeft het voordelen om je aan te sluiten bij een groep, ofwel een collectief. Er wordt dan groots ingekocht, waardoor er kortingen gegeven kunnen worden. Soms zijn dat kortingen tot zelfs 40%. Je kunt je aansluiten bij een collectief via bijvoorbeeld een beroeps- of branchevereniging, maar soms zijn er ook bedrijven die dit aanbieden, zoals banken en verzekeraars zelf                                    

Je ziet het al, er zijn genoeg mogelijkheden. Je vraagt je nu misschien af: En, Joëlla, wat heb jij besloten? Heel eerlijk gezegd, ben ik er nog niet uit voor mezelf. Ik vond het zelf wel heel interessant om te lezen dat je dus ook een combinatie kunt maken van bijvoorbeeld een Broodfonds en een verzekering, dus ik ga daar even wat offertes voor opvragen. To be continued. Mocht jij nog aanvullende tips voor me hebben, hou ik me natuurlijk van harte aanbevolen!

                                                         

Dit blog is een samenwerking met Allianz .

                      

 

Reageer