Where lifestyle meets finance
Bitcoins
Bitcoins | Geld

Alles wat je wilt weten over bitcoins.

Het nieuwe geld is elektronisch. En dan bedoelen we niet het online beheren van je geld met internetbankieren, maar echt digitaal geld, zoals de bitcoin. Heb jij al bitcoins in je digitale portemonnee?

Van alle elektronische munten is de bitcoin het bekendst. Je kunt bitcoins kopen met euro’s. Je bewaart ze in je digitale portemonnee op je computer, smartphone of tablet. De voordelen van betalen met bitcoins zijn vooral dat het makkelijk werkt en een winkelier geen dure betaalsystemen aan hoeft te schaffen. Daarnaast betaal je bij overboekingen veel minder dan bij een bank.

Bitcoins worden ‘aangemaakt’ door gebruikers, dat heet mining (delven). De miners zijn mensen die op zoek gaan naar ‘blocks’. Dat zijn digitale stukken data bitcointransacties op worden opgeslagen. Gebruikers verdienen bitcoins wanneer ze zo’n block vinden. Daarvoor hebben ze de rekenkracht van hun computer nodig. De blocks zijn namelijk beveiligd met een versleuteling en de transacties kunnen er pas worden opgeslagen als de code is gekraakt. Dat kan alleen door heel veel berekeningen uit te voeren.

De gebruiker die een block vindt, bepaalt welke transacties worden opgeslagen en goedgekeurd en krijgt bitcoins als beloning. Om te zorgen dat de waarde van de bitcoin blijft stijgen, is er een limiet aan het aantal bitcoins gesteld. Er zullen er maximaal 21 miljoen in omloop komen. Daarom zijn twee ‘regels’ in het systeem gebouwd.

De eerste is dat het aantal bitcoins dat een miner als beloning krijgt elke vier jaar gehalveerd wordt. In het begin kreeg een miner nog 50 bitcoins per block, dat is inmiddels 12,5. En, hoe meer computers een code van een block proberen te kraken, hoe moeilijker het wordt. Op die manier blijft het aantal gedolven blocks gelijk, één per tien minuten. Het idee daarachter is dat er schaarste wordt gecreëerd waardoor de waarde van de bitcoin stijgt. Want op gegeven moment zullen de bitcoins op zijn. Als je ze dan wil hebben, moet je er veel voor betalen.

Als je met bitcoins betaalt, betaal je ook een klein bedrag voor de transactie. Dat bedrag is voor de gebruiker die jouw transacties opslaat in een datablock. De transacties worden dus bewaard in een groot, wereldwijd netwerk en niet op een centrale opslagplaats zoals een bank. Dat maakt het netwerk niet alleen veilig, maar daardoor is het ook moeilijk om bitcoinbetalingen te traceren. Vandaar dat criminelen graag in bitcoins betaald krijgen.

De allereerste bitcoin-transactie werd gedaan op 21 mei 2010. Laszlo Hanyecz uit Florida kocht een pizza voor 10.000 bitcoin, toen zo’n 41 dollar. Die pizza is de geschiedenis ingegaan als de duurste ooit. Nou is 41 dollar inderdaad al niet goedkoop, maar toen de waarde van de bitcoin eind 2013 de 1200 dollar aantikte - wat betekende dat de bitcoins waar hij destijds een pizza van kocht nu 12 miljoen dollar waard waren - zal Laszlo wel even geslikt hebben.

Wil je meer weten? Bekijk hier een leuke animatie die kort uitlegt hoe bitcoin mining werkt.

Reageer